De annuïtaire hypotheek
Als het op hypotheken aankomt is een veelgehoorde term de annuïteiten hypotheek. Maar wat houd een hypotheekvorm als dit nu eigenlijk in? Hieronder kun je lezen wat het precies inhoud en waarom men vaak kiest voor een annuïtaire lening.
Een annuïteitenhypotheek is een hypothecaire lening (hypotheek) waarin voor elke termijn het aflossingsbedrag zo wordt gekozen, dat het bedrag dat je maandelijks moet betalen ( rente en aflossing ) hetzelfde is, en tevens aan het einde van de looptijd je gehele lening is terugbetaald. Het vaste bedrag dat je maandelijks moet betalen wordt de annuïteit genoemd.
Indien je kiest voor een annuïteiten hypotheek los je in het begin weinig af, maar ga je naarmate de looptijd vordert steeds meer aflossen op je hypotheek. Voor de rente geldt het omgekeerde.
Als, zoals tot nu toe in Nederland het geval is, de rente kan worden afgetrokken van het belastbaar inkomen, neemt de netto maandlast gedurende de looptijd van een annuïteitenhypotheek langzaam toe.
Anders dan bijvoorbeeld een spaarhypotheek kent de annuïteitenhypotheek geen ingebouwde veiligheid tegen renteverhogingen. Bij een stijgende rente stijgt ook de maandelijkse last.
Per 1 januari 2013 bepaalt de Nederlandse Wet herziening fiscale behandeling eigen woning voor nieuwe hypotheken dat de betaalde rente alleen aftrekbaar is als het een lening betreft die gedurende de looptijd volledig en ten minste annuïtair wordt afgelost.
Hierboven zie je het verloop van je maandlasten indien je kiest voor een annuïtaire hypotheek. In de grafiek zie je dat bij het startpunt op 0 jaar, de rente het grootste deel van het totale maandbedrag voor zijn rekening neemt. Naarmate de jaren vorderen word de aflossing in het bedrag steeds groter en de betaalde rente minder. Dit betekend dus ook dat je steeds minder rente van je inkomen mag aftrekken naarmate de jaren vorderen. Ondanks dit nadeel is dit op het moment de meest gekozen hypotheekvorm. Dit komt mede door het feit dat de maandlasten in het begin t.o.v. een lineaire hypotheek relatief laag zijn. Vooral voor bijvoorbeeld een starter is dit interessant, maar ook doorstromers of ondernemers maken veelvuldig gebruik van annuïtair aflossen. Deze aflossingsvorm is dan ook een van de meest gekozen hypotheek vormen op dit moment.
Vrijblijvend kennismakingsgesprek
Voordelen
- In het begin relatief lage maandlasten, omdat je veel belastingvoordeel hebt
- Eenvoudige hypotheekvorm
- Na dertig jaar is je hypotheek volledig afgelost
Nadelen
- Het netto maandbedrag stijgt
- In het begin los je weinig af, maar betaal je wel veel rente
- Een relatief dure hypotheekvorm
NIEUWS EN TIPS
CONTACT
Heb je een vraag? Neem dan even contact met ons op, wij helpen je graag verder!